15 Ağustos 2012 Çarşamba

Bal


Miraçta Efendimize þarap, bal ve süt sunulmuþ, O beyin gücünü kullanarak sütü tercih etmiþtir.
Efendimiz "Cennetin dört nehri olan bal, süt, su, þarap Firdevs'ten akar ve o Firdevs'in üstünde arþ-ý âlâ vardýr", demiþtir.
Bal’ýn bu yönünün yorumlarýný ehline býrakýyorum.
Diðer yandan, Efendimiz:
"Her ay üç sabah bal yalayan kimseye büyük bir bela (hastalýk) gelmez."
"Size þu iki þifayý tavsiye ederim: "Bal ve Kur'an."
"Sinameki ve sennut (yani tereyagi tulumuna konulan bal) yemenizi tavsiye ederim. Çünkü bu iki þeyde sam'dan (ölüm) baþka her hastalýða karþý þifa vardýr." Þeklinde bu besinle ilgili pozitif uyarýlarda bulunuyor.
Bugün bilimsel olarak, bal doðal antibiyotik kabul edilir. Örneðin, Yeni Zellanda’nýn manuka balý enfeksiyonlu cilt hastalýklarýnýn tedavisinde ve ilaç yapýmýnda kullanýlýr. Balýn, bakteri ve mantarlarýn geliþmesini durduran antioksidan ve antibakteriyel sübstanslar içerdiði de ispat edilmiþtir.
Balýn antimikrobik özellikleri, aðýz ülseri ve periodontal hastalýklarýn tedavisinde etkilidir.
Her bal türünün kimyasý farklýlýk gösterir. Balýn az bir miktarý bile birçok vitamin, mineral, aminoasit ve antioksidan çeþitleri içermektedir.Bal tüketimiyle baðýþýklýk sistemini güçlenir ve vücudun direnci artar. Bu yüzden, hasta olmadan da bal tüketimi önemlidir.
Mideye çok kolay uyum saðlayan bir besindir. Hayatýn zorluklarýna karþýn insana güç kuvvet verir. Güçlü olan insan da öfkesini yenmesini bilir. Onun için ben de az miktarda da olsa bal yemeðe gayret ediyorum. Çünkü þeker hastalýðým var. Ancak þifa olduðunu bildiðim için bunu yapýyorum.
Balý sahtesinden ayýrmak için karbon izotop yöntemi ile analiz edilmelidir.
Bugün bilimsel olarak ispat edilen noktalara Efendimiz tarafýndan dikkât çekilmiþ olmasý da konuya ayrý bir ilgi uyandýrmaktadýr.
Bal gibi tatlý günler dileðiyle bu yazýmý noktalýyorum. Hoþçakalýn.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder