1 Ağustos 2012 Çarşamba

Hacı Bayram Veli


Yaşanmış bir olaydır siz de bilirsiniz.
Hacı Bayram Veli ve dervişleri, II. Murat tarafından çıkartılan bir fermanla vergiden muaf tutulur. Ancak, bu durum Ankara valisinin hiç hoşuna gitmez. Çünkü, bütün çiftçiler fermanı duyar duymaz Hacı Bayram’a mürit olmaya koşmuşlardır.

Hacı Bayram, valinin üzüldüğünü ve çaresiz kaldığını öğrenir. Bütün dervişlerine haber salar, valiyi de çağırır:
- Sevgili kardeşlerim, değerli dervişler! Yüce Allah bana bütün dervişlerimi kendisine kurban etmemi emretti. Kim benim dervişim ise arkamdan gelsin.
Bunun üzerine, Hacı Bayram’ın müritlerinden Akşemsettin ile bir de kadın derviş onun ardından çadıra girerler. Vali meraklı gözlerle olayı izlerken, önceden hazırlanan koyun içeride kurban edildiği için çadırın altından oluk gibi kan akar.
Bunu gören binlerce mürit can havliyle koşup kaçar. Herkes dağılınca Hacı Bayram çadırdan çıkar; yanında Akşemsettin ile bir de kadın dervişten başka kimse yoktur. Valiye der ki:
- Vali Bey, bu köse ile bu hanımdan başka dervişim yoktur. Gerisinden gerekli vergiyi tahsil edebilirsin!
Şu kadarını söyleyebiliriz ki, çok derin görüş ayrılıklarının, uygulama farklılıklarının bulunduğu bir ortama ve haddi hesabı olmayan karşılıklı suçlamaların arasına özetle burada anlatılana benzer bir eyleme, ancak iman ve inançla girmek mümkün.
Ama doğrusunu söylemek gerekirse, olayların nedenini ve niçinini araştırmadan, hiçbir komplekse kapılmadan, bir düşünce yapısını oluşturmak, kelimenin tam anlamıyla teslim olabilmeyi ön görmekle sağlanabiliyor.
Akıp giden dünya yaşamında tevekkül denen şey de; her şeyi akletme ve düşünme melekesinden uzaklaşmak, parlak fikirlerden, ‘ben bilirimcilik’ ten, ‘aşırı özgüven’ havasından kurtulmakla mümkün oluyor.
Bu kavrama inatla yabancılaşmak, bizim için bir açıdan handikaptır. Her şeyi şüphe/vesvese/ikilem üzerine kurmanın doğal sonuçlarıdır bunlar.
Başarı ise bu noktalardan kurtulmakla tesis edilir. Egemenliklerle ayakta kalan kişisellikten kurtulmanın başkaca yolu da yoktur. Daha parlak düşüncesi olan varsa onu bilemem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder