5 Ağustos 2012 Pazar

Mental Hayvan


Son konumuz insan. Yani insaný tanýmak. Yýllar yýlý insanlýðýn kabul ediliþinden bu yana gelen anlatýmda hep bu bedenden eserleri açýða çýkaran varlýk insan diye tanýtýlmýþ. "Ben Ruhumdan Nefyettim" sözü ile kastedilen mananýn ÝNSAN olduðu açýklýk kazanmamýþ. "Ruhumdan nefyettim" ifadesindeki "Ruhum" esma manasý olduðu ve esma manasý olan, esma-i külleha manasý olan, þuurun, þuursal farkýndalýðýn insan olduðu fark edilmeyip bu beden ve bu beden dolayýsý ile oluþan bilincin insan olduðu zannedilmiþ. Öyle zannedildiði içindir ki de Allah'ýn aynasý olan insan, mental hayvan zannedilmiþ.

Eskiler bu farký insan ve insaný kâmil olarak vermiþ. Mental hayvan dediðimize insan, bu makalede insan dediðimiz varlýðý da onlar insaný kâmil demiþler. Þimdi burada insaný net bir biçimde anlayabilmek için mental hayvan diye tanýmladýðým genelde insan denilen varlýðýn nasýl oluþtuðuna bakmak lazým.

Ýnsan denen varlýk yeryüzünde var olmadan evvel insansý vardý. Ýþte o insansý, bizim mental hayvan dediðimiz varlýðýn esasý. Çocuk doðarken baþlangýçta meleki yapý ile meydana geliyor. Bilinç henüz hayvanlaþmamýþ. Fakat bu yemek, içmek ve bedensel hareketler dolayýsýyla yetiþirken daha çocukken, Bebek iken kendini beden kabullenme noktasýna geliyor ve "ben bu bedenim bu birimim", anlayýþý onda yerleþmeye baþlýyor. Ben bu bedenim bu bedenle yaþayan bir varlýðým, anlayýþý anne babanýn sen busun, demesi ile daha sonra çok yakýn çevrenin halka halka geniþleyen çevrenin okulun vs. de geliþimi ile kendini tamamen bu þartlanmalarýnda oluþturduðu bilinç varlýk olarak kabul ediyor. Eðer bu varlýk kendini yalnýzca bu biyolojik beden noktasýnda kabullenmiþse, tamamen biyolojik hayvanolarak yaþamýna devam ediyor ve sadece bedenin zevk, istek ve arzularýný tatmin yolunda yaþýyor. Ama bunu yaþarken de, tabii bulunduðu çevrenin kendisine yaptýðý programlamalar þartlandýrmalar, þartlanmalarýn oluþturduðu deðer yargýlarý ve bu deðer yargýlarýnýn kendisinde yaþattýðý duygular dolayýsý ile de bilinçli bir varlýk haline geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder