17 Ağustos 2012 Cuma

Toplumsal Hafiza


Güncel olaylar gösteriyor ki toplumsal hafýzamýzý kaybetmiþ bulunmaktayýz. Üstelik bu durum, farklý kutuplardaki görüþleri savunan fikir sahipleri tarafýndan, son yýllardaki çeþitli vakalarýn ardýndan hatýrlatýlmýþ ve herkes bu uyarýlardan þöyle ya da böyle nasibini almýþtýr.
Geçmiþte topluma acý veren, sistemin çalýþma prensipleri ve sonuçlarý günümüzü de etkilemektedir.
Size sormak isterim. Hafýza kaybý ne demektir?
Varlýðý kavramada rehberimiz olan tasavvuf yönlü açýklamalara bakýldýðýnda hafýzanýn, ‘günlük yaþamýn içerdiði bilgi’ anlamýnda, ruhta kayýtlý olduðu ve asla kaybolmadýðýdýr. Beynin, fonksiyon yetersizliði nedeniyle bu kayýtlarý geri alamamasý ise hafýza kaybý sayýlýr.
Gerçekte ise kayýp yok, okuyamama durumu mevcuttur. Mesela kiþinin kafasýný çarpmasý, beynin hafýzadaki kayýtlara ulaþma fonksiyonuna zarar verir ama ruhtaki kayýtlarý silmez.
Peki o zaman, toplum olarak kafamýza ne çarpmýþtýr da beyinlerimiz hafýzada mevcut kayýtlarýmýzý geri alamamaktadýr? Acaba, varlýðý sadece madde boyutu kabul etmek mi beyinleri bloke eden fonksiyon yetersizliðine yol açan? Toplum olarak maneviyatýmýzdan uzaklaþmýþ olmak mýdýr bizleri zaten deneyimlenmiþlikten alýkoyan?
Ýnsanlýk sadece beþ duyu ile var kabul etmenin sancýlarýný çekmiþ ve gerekli dersleri çýkarmýþ olarak, tüm felsefi ve metafizik öðretilere kapýlarýný ardýna kadar açmýþ durumda. Herkesin idrakine uygun hakikât bilgisine varabilecek yollar artýk sadece ekrandaki bir ‘týk’ lama kadar uzakta. O halde bu edinimlerden kaçmanýn ne gereði var ki?
Yoksa bize tu kaka derler diye mi korkuyoruz?
Her devirde ve her koþulda nuruyla bizi aydýnlatmaya devam eden o muhteþem Zat, Efendimiz (s.a.v) bize bildirmiþ: "Þu Kur'ân'ý muhafazaya itina gösterin. Muhammed'in nefsini kudret elinde tutan Zât-ý Zülcelâl‚ kasem olsun Kuraný Kerim’in (hafýzalardan) kaçmasý, develerin baðlarýndan boþanýp kaçmasýndan daha kolaydýr." demiþtir.

Buharî, Fedailu'1-Kur'ân 23; Müslim, Salâtu'l-Müsâfýrîn 231 (791).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder