25 Temmuz 2012 Çarşamba

Dinin Direği


Namaz dinin direğidir. Olmazsa olmazıdır. Önemli olanı anlamlarını bilerek kılınmasıdır bu bakımdan maun suresinde yazıklar olsun onlar, kılarlar ancak anlamını bilmezler demektedir. Bu ibadet türünün ilk hali ihsan halidir. Sen rabbini görmüyorsan da o seni görüyormuşçasına kıldığındır. Burada hareketlerin büyük önemi vardır. Allahu ekber diyerek başlanılır. Bu şekilde yapılan girişte HU ile aramdaki bütün perdeleri attım anlamına gelir. Daha sonra okunana “Sübhanekede vebihamdik” kelimesi büyük önem taşımaktadır. Bu kavram değerlendirme anlamına gelir. Akabinde mutlak surette fatiha, okunması gerekir. Fatiha’dan önce besmelenin çekilmesi gerekir. Ancak euzünun çekilmesi söz konusu değildir. Bu kavram bilgi kitabının okunuşundan evvel yapılır. İnsanı vehmi düşüncelerden uzak tutar.
Fatiha fetih manasına gelir. Kök hücre düşünün, ondan nasıl bütün organlar oluşturulabiliyorsa Fatiha’nın açılımından da tüm anlamlar yakalanabilir. Fatiha bu bakımdan büyük önem taşımaktadır.
Kıyam tüm evrende var olan birimlerin hakkın varlığı ile kaim olduğu bilincini yansıtır.
Rükû bu bilinci kabul etmek için yapılan bir harekettir. Belden aşağısının yere dik, belden yukarısının da yere paralel olması bu anlamı içermektedir.
Secde ise yokluğa işarettir. Sonuç olarak bütün bu hareketler Allahu ekber kavramı ile değerlendirilmek zorundadır. Yoksa iş tanrıya uzanır. Allah Rasulu (a.s.) özellikle sabah ve ikindiye dikkat etmiş, kılınmasını arzu etmiştir.
Kuşlukta kılınan birlemeye işarettir.
Öğlen ise fenafillâhı anlatmaktadır. Herhangi bir nesnenin gölgesinin olmayacağı bir zamanda güneşin en dik durumda olduğunun vakitte kılınandır.
İkindi ise salatu vusta denilen ve bahsedilen bir çalışma şekli olup bununla ilgili olarak Hz. Rasulullah’ın (a.s.) çok önemli uyarıları vardır.
Akşamda eda edileni teke dönüktür. Vitr beraber kılınan yatsı ise bu şuurda olanların kılabileceği bir şeydir. Vaciptir. Farz değildir. Bu hal ile sizlere çok basit bir düzeyde bu ibadet türü ilgili konuları yansıtmış oldum.
Şunu belirtmekte yarar var. Burada en önemli unsur bu ibadetin sonuçta miracı tetiklemesidir. Bunun anlamının çok iyi bilinmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder