24 Temmuz 2012 Salı

İman Eden Kimse


Müslüman islâm merkezli biri olup sistemin tabiatına aykırı düşmeyen hareketlerin peşindedir.
Dinin hakikatini temel alan kabuller bu kavramın içeriği ile başlar. Karşı karşıya kaldığımız bu nitelik tam 14 asırdır bir dinin ferdlerinin temelde nasıl bir güzergâh izleyeceğini göstermektedir.
Tabii ki hataları olduğu gibi yol haritalarıda olacaktır. Bu sınıf her şeyi doğrudan doğruya inancıyla ilgilendirerek ele almakta olduğundan uzun zamandır kendi varoluş felsefesi dışına pek çıkamadılar diyebiliriz. İstisnaları dışında bu söylediğim doğrudur. Teyidi inaç sahibi bir kimsenin kolaylıkla veli olmaması yönündedir. Haliyle mistisizm bahsini ettiğim faktörü dikkate alarak bu zümreye istinaden “ey iman edenler, imanınızı yenileyin” demekten kendini alıkoyamadı.
Din ayrıca söz konusu konumu taklidi iman kategorisinde değerlendirirken, tahkikisinin de bulunduğunu, tahkiki imanın her türlü yıkıcı sapmaların önüne geçtiğini bildirmiştir.
Herkesin birbirinin kopyası olduğu, adeta sıradanlaştığı durumlarda bu çelişki her zaman güncelliğini korurken, tahkiki imanı bu kadar küçümsemenin, sıradan bir tercih olarak göstermenin bir yararı yoktur.
Tahkiki iman gerçek-rasyonel niteliğiyle gördüğü işlevlerle bizleri uyandırmakta akıl süzgecindan bazı faktörleri geçirmemize yardımcı olmaktadır. Bunu idrak etmenin sonucunda teslimiyet git gide artmakta, kaymalar ise iyiden iyiye azalmakatdır.
Aksi durumlarda inanç çözülümü olmakta kendini koruyanların haricinde, buna sözde iman sahiplerini de dâhil edebiliriz bir münafık sınıfı oluşmaktadır.
Onlara karşı bir eleştiriden söz edebilmek dahi mümkün değildir. Zira zihinsel bir kırılma içindeki bu ferdler, “nötr” olmak bir yana eksiye doğru yol almaya başlamışlardır.
İslam kurallarını harice taşıyarak dindar kisvesine bürünmüş bu kimseler nedense meşru olmanın sevinci ile yaşarlar.  Ancak gidecekleri yer hiç de iç acıcı değildir. Burda sorun taklidi imana kapılıp gerçeğini görememekten kaynaklanmaktadır. Ve asla çözülecek gibi de görünmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder