30 Temmuz 2012 Pazartesi

Özü Sözü Bir Olmak


Siz hiç içeriði yazý baþlýðýna uymayan ya da baþlýðýn içindeki konularla örtüþmediði bir makaleyi okudunuz mu?

“Hayýr, bu akýl iþi deðil; olursa bir anlam ifade etmez” dersiniz. Beklenen bir yanýt böyle olmalýdýr.

Gerçekten de öyledir.

Aksi söylenseydi, bir þey ifade etmeyecekti. Okuyan, anlamsýz, iþin içinden çýkýlmaz çeþitli suallerle baþ baþa kalýrdý.

Ayný þekilde, kiþinin de saðlýklý, bilinçli bir halde yaþayabilmesi, inanýlýr ve güvenilir olabilmesi için söylediði þeylerle yaptýðý iþlerin birbiriyle örtüþmesi, çeliþkili olmamasý da beklenir. Zira içi boþ, baþ döndürücü hayal türünden bir yýðýn laflar etmenin hiçbir anlamý yoktur ve çok doðal bir saptamadýr.

Toplumlar arasý yaþam düzeyinin normal olmasý, mutabakatýn temin edilebilmesi için fikirlerin örtüþmesi/uyuþmasý oldukça önemli bir yer tutar. Kitle psikolojisinin buna ihtiyacý vardýr. Toplumun daðýlmamasý ve sürekliliðini koruyabilmesi için bu faktör cidden önemlidir. Ayrýca anlaþmazlýklar olduðu sürece, ileriye doðru hamlelerin, üretici fikirlerin ortaya çýkmasý beklenemez. O halde en kýsa sürede arzu edilen özlemi yaratmak gereklidir.

Ýdol/eðitimci olarak kabul edilen bir mahalden beklenen hal de budur. Çünkü onlarýn varoluþsal özellikleri ve kapasiteleri, bir toplumun önünü açacak türdendir.

Þayet kiþinin düþüncesi ile yaþamý arasýnda tutarsýzlýklar mevcutsa, bu durum kendisine olan, inancý sarsar. Ayrýca takip edenlerine de zarar verir. Telafisi mümkün olmayan vahim durumlar, bu tür inanç yetersizliklerinden kaynaklanýr. Böyle bir insaný taklit etmek de çok tehlikeli olur.

Sistemle barýþýk olmayan hile, entrika, düþmanlýk, kýskançlýk gibi haller, mekârimi ahlak ile baðdaþamaz.

Cennet ve cehennem endiþesi veya kiþinin bulunduðu mertebeyi kaybetme korkusu, varoluþ prensipleri dikkate alýndýðýnda örtüþmeyen haller olarak göze batar.

En endiþe verici durumlar da bunlardýr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder