26 Temmuz 2012 Perşembe

Ne Yana Dönersen Vechullah Karşındadır


"Ne yana dönersen vechullah karşındadır" şeklindeki Kuran bilgisi, insan olmanın farkındalığını ortaya koyma açısından fevkalâde dikkat çekicidir.
Mevlana da buna paralel bir şekilde, ona verilen kıymeti bakın nasıl dile getirmiş:
“Ey Allah kitabının örneği insanoğlu! Ey şahlık güzelliğinin aynası, mutlu varlık! Her şey sensin. Âlemde ne varsa, senden dışarı değil. Sen ne ararsan kendinde ara, çünkü her varlık sende...”
Bu kesin saptamalar, üstüne basa basa, Mutlak Yaratıcı’nın şerefli soylu ve yüksek değerlerin temsilcisi sayılan insana verdiği önemi, hayatın, sevginin, insan olmanın değerini, şartlanma ve değer yargılarının insanı ne derece kütleştirdiğini sınırladığını vurguluyor.
İnsan fedada bulunarak nefsini kurban ederek sadakatle yükümlüğünü de inşa eder. Toplum inşasının harcı olur. Kendine yüklenen değerleri taşıyabilir hatta vüsatinin dışına da çıkabilir.
Peki, sizler, bu üstün nitelikli olanların yanısıra, çevrenizdeki çok değişik ruh halini yansıtan ve bazı konularda büyük bir hata işlendiği inkâr edilemez olayları gördüğünüzde, acaba ne kadar etkilenip sızlanıyor, gerçeklerden ayrılabiliyor, kopabiliyorsunuz?
Özünüzden gelen bir uyarım size ulaşabiliyor, yardımcı olabiliyor mu?
“Bana açıkça söyleseydi bugün hâlâ onunla dost ve arkadaş olurduk” diyen bir dostunuz, önce ve sonrasında sizin için ne ifade ediyor?.. Kendinizi aldatılmış olarak mı görüyorsunuz? Kin ve nefret duyguları, bakış açınızı tümüyle etkileyebiliyor mu?

Yoksa tam aksine bütünüyle varlık seyri içinde misiniz?
Evet!..
Dilediği şeyin hemen olmasını isteyen, beklemeye asla tahammülü olmayan dışarıdaki adamın kendine göre haklı sebepleri olabilir.

Ancak ne var ki, Allah’a talip olan, basiret dolu gözlerle bakmayı hedefleyen, yani değerlendiren, önüne çıkan fırsatı tepmek istemeyenlerin bu şansı kalmamıştır.

Aksi takdirde onlar, bir daha altından kalkılamayacak kadar zarara uğramış olurlar.

Dikkatinizi çekmek isterim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder