3 Ağustos 2012 Cuma

Essiz Hazine


DUA  genel olarak talep edilen seylere ulasabilmek icin dilemek,arzu etmek ve bu dogrultuda gereken fillleri ortaya koymak olarak anlasýlýr, cok genis bir kavram olmakla beraber dusunce dunyamýza girisi ve yer etmesinin sebebi dinsel bir rituel olusundan ileri gelir.

Kisi kendinde bulamadýgý veya eksiklik hissettigi her dusunce ve konuda kendinden ust noktada varsaydýgý ve bu istekleri karsýlayabilecek bir guc odagýndan ki bu guc odagý  yine kisinin genetikten gelen bilgileri, toplumsal sartlanmalarý, ve deger yargýlarý kombinasyonunda o an'a kadar olusan dusunsel veri tabanýna gore sekillenmis kimi zaman totemi kimi zaman kendi dýsýnda ve fevkinde varsaydýgý tanrýsýndan ister.  Bu istek ve dilekler yukarýda tanýmladýgýmýz kavramýn isleyis mekanizmasýdýr. Yani varolan  sistemde akýs yuksekten alcaga dogrudur.

Yeryuzunde varolan sayýsýz inanýs ve tek tanrýlý dinler olarak tabir edilen sistemlerde farklý sekiller ve tekniklerde ayný mekanizmaya isaret edilerek  sozkonusu inanýs sisteminin geregine göre talep etme ve isteme özendirilmistir.

Bu klasik anlayýsýn dýsýnda, islam dini olarak Allah Rasulu Muhammed Mustafa A.S tarafýndan bize bildirilen dusunce sistematiginde bu kavramý anlamak icin once konuyu anlamamýza yardýmcý olacak bazý kavramlar hakkýnda bilgi sahibi olmak ve  bunlarý derinlemesine dusunerek yorumlamaya calýsmalýyýz.

Oncelikle ISTEYEN-ISTENILEN-ISTENEN sýralamasýndaki kelimelerin ne anlama geldigini anlamaya calýsýrsak bugunun mevcut bilimsel verilerine gore soyle bir sonuc cýkar; algýladýgýmýz hersey beynimize gelen elektriksel sinyallerin yine beyin çalýþma sistematigine göre donusturulup degerlendirilmesi ile olusan sanal bir dunyada yasamaktayýz, ben sen  o masa sandalye veya nesneler diye  dusuncemizde sekillenen seyler aslýnda hep ayný kaynak ve ayný ozden gelmekte ve biz bunu cok olarak degerlendirip coka göre hukum vermekte bende var sende yok gibi yargýlara varmaktayýz. Ýste bu noktada biz'den olusan sanal dunyayý basiretle degerlendirebilirsek ayný kaynaktan cýkan tekin ozellikleri gibi anlar ve degerlendiririz. O halde isteyen-istenilen-istenen diye olusan kavramlarýn hepsi ayný tek'in ozelliklerinden baska seyler degildir  tek'e göre!..

Tek ise gayrýnda birsey olmadýgý icin kendindeki özellikleri  bize göre her an  diler ve seyreder! iste alemler diye bahsedilen algýlama boyutlarýný  olusturanýn seyrinin olusma mekanizmasýdýr dua!!!   senden ortaya cýktýgýný dusundugun hersey bu meknizmanýn birimsel algý boyutumuzda islevselligini olusturur ve her an icabet bulur.  Kisi kendinden acýga cýkanlarý basir gozuyle degerlendirebilirse hangi amac veya islev icin yaratýldýgýný anlayabilir.

Olayýn sistematigi ve calýsmasýný bu sekilde degerlendirirsek  soyle bir  sonuca gelmis oluruz; eger ben bir sey isteyebiliyor , benden bir dilek hasýl oluyorsa bu tek'in bazý özelliklerinin acýga  cýkýsýdýr oyle ise bu farkýndalýkla, her seyi birimsellik  kaydýyla degil teklik bilincinde istemeye calýsmak gerekir ki tek dilerse olur.

Hakikatýmýz olana, bize bildirilene ulasabilmek icin islam dinde anlatýlýp cok onemlý oldugu  vurgulanan hatta ayakkabý bagýnýza varana kadar Allahtan isteyiniz diye her sart ve kosulda basvurmamýz gerektigi bize bildirilen bu essiz hazineyi kullanabilenlerden olabilmemiz dilegiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder