10 Ağustos 2012 Cuma

Veli ve Muttaki


‘Saflýðýný-arýlýðýný’ korumaya dönük, bir kasýlma olmaksýzýn enerjisini kullanan, dün dünde kaldý diyerek noktaladýðýný unutan, tüketmeyen, ‘esas meseleye odaklanarak yaþayan’, derdini herkese anlatma, açma ihtiyacýný hissetmeyen, her harfte vurgulama yaparak, karþý tarafa ileten, toklukta ve inandýrýcýlýkta tek bir ses olan, aklýmýza çok sýk takýlan sorularý bir neden olmaksýzýn ortaya atan, her düþündüðünüzde bir þekilde karýþýnýza çýkan, cinsiyet kavramýndan uzak duran, insan olmaya azmetmiþ kimselerin yanýnda yer alan, ender yetiþen, yanýp tutuþmayan, fikrine/ilmine, mekârimi ahlâka güvenen, Allah’ýn rahmetinin gazabýný geçtiðine inanan, her þeyin ‘olurunu bulmaya’ çalýþan, ‘bulduðu ile yetinen’, küçük iþlerde ‘ hesaplaþmalarda’ erimeyen, tasavvufun mecaz, gerçeðin bilimle açýklandýðýna katýlan, ‘metin, kavi, kadir, muktedir olan’, deneyim sahibi, beþeri münasebetlerde dengeyi korumayý bilen biri olarak tanýmlanabilir bir Veli. O’ndan yansýyan bu ipuçlarýný yakalayabilirsiniz.
Buna mukabil, insanlýða aday olan, ilham alan, ‘Gayba iman’ eden,‘korunma ihtiyacýný’ hisseden hiç aksatmayan ve bununla yetinmeyerek, bunu bir hidayet yani gerçeði görme vesilesi gibi kabul eden, kendisine ‘verilenden infak’ eden, zerre kadar kendine çýkar saðlamayý düþünmeyen, ’namaz dinin temelidir’ esasý ile hareket edip, namazý ikame eden, bunlarý yapmadýðý takdirde ahiret yaþamýnda baþýna gelecek tehlikleri sezen kimselere, muttaki denir. Ve zümre olarak onlardan muttakiler diye bahsedilir.
“O halde sanki birbirine çok yakiyn mesafede bulunan iki grup arasýndaki fark nerede?” diye soranlara þu yanýtý vermek mümkün:Muttakiler zühd ve takva sahipleridir. Ne yazýk ki, bir anda nefsi emmare durumuna düþebiliyor.
Bir baþka incelik ise veli yakýyn sahibir. Muttakinin amacý ise Cennete ulaþmaktýr diyebilirz.
Bu analize göre hangisi sahihtir?
Aþikâr ki, çok ender yetiþen Veliler-Yakýyn, Ehli-Ýslâm âleminin þahikasý sayýlýyorlardýr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder