14 Ağustos 2012 Salı

Kader Degil De Ne?


Depremle ilgili uzmanlar, hemen herkesin korktuðu ama gözünü kapattýðý bir gerçeði bir kez daha haykýrýyor:
‘Zamaný geldi.’
Bilim adamlarýnýn verdiði bilgiye göre ayný deprem bugün olsa, bakýn ‘Ýstanbul’ da neler olacak:
10 bin bina tamamen yýkýlacak.
50 – 60 bin bina aðýr hasar görecek.
40 – 50 bin kiþi ölecek.
Kentin alt yapýsý çökecek.
Ayrýca Prof.larýn verdiði bilgiye göre sadece ‘Fatih ilçesinde’ deprem riski çok yüksek olan bina sayýsý 5 bin. Anladýðým kadarý ile öyle bir felaketin sonuçlarýný düþünmek bile korkunç.
Bütün bu verilere raðmen, Ýstanbul halkýnýn kuþkuya düþmeyi bir an bile aklýna getirmediði ortada. Sanki bir iþin içinde olmayacak gibi davranýyorlar. Bu insanlarýn ‘kendilerine hiçbir þey olmayacaðýna’ dair inançlarý var. Öyle gözüküyor.

Teyidi þu; deprem korkusuna kapýlýp kimse Ýstanbul’u terk etmiyor, iþini gücünü býrakmýyor. Çocuðunun tahsilini yarýda kesmeyi düþünmüyor. Bire bir burada kalmak tek düþünceleri.
Çünkü mutluluklarýnýn gölgelenmesini istemiyorlar.
Ýnançlarý öylesine saðlam ki, bu kentten çekip gitmek yerine kalmayý yeðliyorlar. Köklü inatlarý öyle güçlü ki bunu kendilerine yediremiyorlar. Alýþtýklarý mekânlarýndan bir türlü ayrýlamýyorlar. Anlayacaðýnýz  Ýstanbul teslim almýþ insanýmýzý. Ýþin ilginç yaný bu olumsuz haberlere karþýn kentin nüfusunun daha da artmasý. Merakýma mucip oldu ve acaba Londra mý, yoksa Ýstanbul mu daha kalabalýk diye araþtýrdým. Þu anda Londra daha kalabalýkmýþ ancak 2020 senesinde Ýngilterenin baþkentini yakalayacak hatta geçecekmiþ.
Gülümseyerek konuyu þu yorumla kapatalým:
Bu ilginç durumu ben sadece “kader” diye telaffuz ediyorum. Herþeyin önceden hazýrlandýðý ve bilahare açýða çýktýðý bir program.
Herkesin bu olguya karþý duyarlý olmasý boynu bükük bir þekilde kabullenmesi gerekiyor.
Durum da zaten bunu gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder