9 Ağustos 2012 Perşembe

Hevasini Ilah Edinmek


Tanrý kavramýný “Sen kendi hevasýný ilah edineni gördün mü?” ayeti ile birleþtirdiðimizde, nihayet bu sözcüðün ne kadar büyük bir yanýlgý meydana getirdiðini fark etmek zorunluluðunu oluþturur. Hele Kuran-ý Kerim, insaný halife seçtikten sonra, iþin vehameti daha iyi anlaþýlýyor.
Anlaþýlacaðý üzere kendisi ile ilgili pek çok þeyi keþfedeceði yerde, hayallerinin peþinde koþan yanýlýyor.
Eskilere uzanýrsak, bu absürt kelimenin, Arabistan’da þeriata dönük yaþamlarý ile bilinen Vahhabi algýlamasýnýn bir ürünü olduðunda hem fikiriz. Anlaþýlan araþtýrma zahmetine kalkýþýlmadan, sakýncalarý dikkate alýnmadan Din’in ana temel noktasý olarak düþünülmüþ.

Sonuçta büyük bir vebalin altýna imza atýlýyor.
Ýslam Ülkelerince de taklitçiliðin bir þaheseri olarak tarih boyu ve günümüzde kullanýlýr hale getiriliyor.
Ancak bu kavramýn olmayýþý, evliya tarafýndan analiz edilmiþ, olmadýðý/olmasýnýn mümkün olamayacaðý net biçimde açýklanmýþtýr.
Onlar “Böyle gelmiþ, böyle gider” anlayýþýný, “Böyle gelmiþ, böyle gitmez”e dönüþtürerek doðru yolu göstermiþlerdir.
Geçek olan bir þey varki; Ýlaha-hayale dayalý olmayan yaklaþým farklý oluyor ve pek tabidir ki, Allah ismi ile iþaret edilen ýþýðýnda, bilgi kitabýný okumak insana büyük bir keyif veriyor.
Þimdi artýk izlediðim kadarýyla, bu anlayýþtan büyük bir göç baþladý. Aslý astarý olmayan ve insan deðerini düþürten, Nebi ve Rasul kavramlarýndan habersiz, kopukluk yaratan bu vahim tablodan kurtulduðumuz için Allahýn seçkin kullarýna ne kadar þükretsek azdýr.
Gerçek olan þu ki; Hayali kavramlarýn etkilerini, çeþitli asýrlardýr nasýl deðerlendirmelere uðradýðýný ve bunun ne derece baþarý kazanabildiðini sonuçlarýyla anlamaya çalýþan bizler için oldukça ciddidir.



Oysa mesele ilim âlimleri için hallolunmamýþ bir muamma deðildir. Sorun varlýðý bir bütün gibi mütelaya ihtiyaç görmeyen, tetkik etmeyen bilmeye gerek bulmayan fertler için geçerlidir. Onlar, Allah ile aralarýnda bir bað olduðunu esefle söyleyelim ki asla anlayamamýþlardýr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder