13 Ağustos 2012 Pazartesi

Neden Sevilirler?


Aile hayatý fýtridir (yaratýlýþ gayesi). Bu yaþam düzeyinde çocuklarýn ayrý bir yeri vardýr.
“Allah sizi analarýnýzýn karýnlarýndan bir þey bilmez bir halden çýkardý… Deðerlendirerek þükredenlerden olasýnýz diye, size sem’ (algýlama), basarlar (görüp deðerlendirme) ve fuadlar (esma mana özelliklerinin beyne yansýtýcýlarý-kalp nöronlarý )verdi.” (Nahl-78/ AHMED HULÛSÝ/KUR'ÂN-I KERÎM ÇÖZÜMÜ) bebeklerin, 6-8 yaþ sýnýrýna kadar gelmiþ çocuklarýn, büyüklerine nazaran neden daha çok sevildiðini hiç düþündünüz mü?
Bir bebeðe baktýðýnýzda ne hissedersiniz? Sevgi, þefkât, biraz da hayranlýk deðil mi?
Hiç çocuðu olmayan ve bir bebek için çok þeyini feda edecek bir kadýn tanýrsýnýz. Ama, onlarýn iç dünyasýný bizim bilmemize imkân ve ihtimal yoktur.
Ben kýzýmý bebekken, sanki büyülenmiþ gibi dakikalarca seyrederdim. Neden bu duygularla yaþarýz biliyor musunuz? Bebekler müthiþ bir pozitif enerji alaný yaratýyorlar da onun için. Bu potansiyelle size çok þey yaptýrabiliyorlar, sürekli zinde tutmayý baþarabiliyorlar.
Henüz beþeriyete bulaþmamýþ olduklarýndan, nur saçýyorlar evren için mutlak gerekli olan sevgi, þefkât parýltýlarý onlarýn üzerinden akýyor. Mutluluk yakalanýyor. Bir cennet ortamý yaratmayý iyi biliyorlar. Hastalandýklarýn da anne ve baba bir panik duygusuna kapýlýyor. Ve onlar için olaðan üstü þeyler yapma gayreti içine giriyorlar.
Bu nedenle, anne ve babalar, tek çocuklarý biraz büyüdüðünde biraz da bir defa daha o sevgiyi tatmak için ikincisini isterler. Kardeþ yapmanýn bir esprisi de budur. Bu yaþtaki çocuklarýn neden bu kadar çok sevildiði hususundaki temel noktaya gelince, þunlarý söylemek mümkün: Diðer isimler gibi Vedut ismi, beyin gücü ile ortaya çýktýðý için fark etmeden insaný daha çok sevgi çemberine alýyorlar.
Kýsaca bu ismin manasý, onlarý çok sevmemizi saðlýyor diyebiliriz.
Daha sonralarý veri tabaný günlük iþlerle doluyor ve bu esmanýn üzeri örtülüyor. Çocuklar yine seviliyor, ama arada oldukça büyük bir fark oluþuyor, bu kez dertler baþlýyor. Bu durum ise insaný müthiþ tedirgin ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder