3 Ağustos 2012 Cuma

Toplum Çöküyor


Toplumsal yaþamda sapkýnlýk (dalalet) ve aymazlýk (gaflet) içinde yaþamýný sürdürebilen insanlar olabilir. Gözünü hýrs bürüyen, yalakalýk yapmak suretiyle bir yerlere gelme çabasýnda olan, yeteneksiz, cahil, geliþmemiþ, alt yapýdan yoksun, kültürden nasibini almamýþ olanlar da bulunabilir.
Bunlar doðal ve olaðandýr. Ancak, ahlakýn temel esaslarýndan yoksun olmasý ve herþeyin maddecilik anlayýþý üzerine inþa edilmesi artýk ciddi þekilde tehlike arz etmektedir.
Tinerciler, gasp, hýrsýzlýk, tecavüz, magandacýlýk olaylarý toplumun çöktüðünün bir kanýtýdýr deðilmidir?
Ne yazýk ki, küreselleþme ve çaðdaþ anlayýþlar arasýnda bu olumsuz faktörler gitgide artmakta ve çok tehlikeli bir hal almaktadýr.
Hemen herkesin din yolunda olmasý beklenemez. Öyle olsaydý her birim belli bir seviyede hidayet sahibi olurdu. Ama deðil. Bunu hoþgörü ile karþýlamak lazým.
Benim yakýnmam, toplumun iyice süflileþmesi ve bu bataða gömülmesidir.
Dostlarým! Bunu yazmak bile bana acý veriyor. Ancak söylemek zorundayým. Müstahak olan, layýk olduðu þeyin karþýlýðýný bir þekilde alacaktýr.
Bundan hiç þüpheniz olmasýn.
Üzerinde durmadýðýmýz enteresan bir husus var. Toplumun ‘imaj peþinde koþma’ hevesi yeni ortaya çýkan bir durum deðil. Biz oldum olasý ‘onun’ peþindeyiz. Dýþarýdan nasýl göründüðümüz, giydiðimiz elbisenin modaya uygun olup olmadýðý, saç þeklimiz, boyasý, makyajýmýz sanki bu ‘imaj’ inþa eden yapý taþlarýdýr. Çöküntünün nedenlerinden biri de budur.
Ancak, kimsenin aklýna çaðýmýzýn ilerleyen teknolojisine adým atmak, yaþamýn gündelik sözcüklerini deðiþtirmek, kavramlara yeni kavramlar eklemek gelmiyor. Bu soyut görüntü, her ne hikmetse imaj deðiþikliði olarak kabul edilemez.
Anlaþýlan þu ki; bu kavramý algýlamada bir biçim farký var. Benim burada söylemek istediðim, insanýn özünde bu imajý yakalayabilmesi.
Bu gerçeði bilmeden yaþýyorsak, buna imaj deðil, ‘uymak’ ya da ‘moda’ dense daha makul olacaktýr.
Sorunlarýn kaynaðýna inmedikçe imaj deðiþikliðinin olabileceðini düþünmüyorum, kabul edemiyor ve çöküntünün devam edeceðini düþünüyorum.
Umarým bu felsefemiz deðiþir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder